Welkom in de camper friendzone

In tegenstelling tot wat ik eerder schreef over pensionado’s in grote campers die we ontmoetten, zijn we nu tot de conclusie gekomen dat we wel degelijk leuke en fijne mensen leren kennen onderweg, in kleinere en (iets) grotere busjes. Wat in eerste instantie een gesloten rode cocon leek, opende zich naar andere reizigers op parkeerplekken en campings. Nu zwaaien we naar elke camper die ons tegemoet rijdt en hebben we samen met een Duits stel onze campers voor een paar dagen verlaten om met tentjes te gaan wandelen op Corfu.

De mensen die we leren kennen zijn grofweg onder te verdelen in drie categorieën: goede buren, kennissen en campervrienden. Net zoals in het dagelijks leven zijn buren de mensen waar je een ei of een lucifer kan lenen en soms een borrel mee gaat drinken. Of waar je pakketjes voor aanneemt – hoewel we die schone taak nu niet op ons hoeven te nemen. Kennissen kom je om de haverklap weer tegen, praat je gezellig mee en zoek je verder niet op. Vrienden zijn de mensen waarmee je bewust afspreekt, die bij je over de vloer komen om te eten en spelletjes te spelen.

Als eerste de ‘goede buur’, in de vorm van campingplek-buren. Tijdelijke buren dus, waarmee je toch even verbonden bent omdat je dezelfde camping of parkeerplek hebt uitgezocht. Je kan ze om hulp vragen als er iets mis is met je camper en soms nodigen ze je zelfs uit om een wijntje te drinken. Zo vroegen wij een Duits stel te hulp toen onze accu kapot leek te zijn. Deze mensen waren op alles voorbereid en hadden dus een apparaatje mee waarmee je de slijtage van de accu kon meten. Er bleek nog 1% leven in onze accu te zitten, waarna we naar de Albanese garage reden om een nieuwe accu te kopen. 

Kennissen kom je overal weer tegen

Dan de kennissen op de weg. Het zijn de mensen die je op elke parkeerplek opnieuw tegenkomt, waardoor je gegarandeerd met ze aan de praat raakt – of je nou wilt of niet. Vergelijkbaar met mensen die je leert kennen bij een (sport)vereniging, die je een paar keer per week ziet, maar waar je niet mee afspreekt. De gesprekken met camperkennissen gaan over de belevenissen en verdere plannen (‘we weten het nog niet, we beslissen alles van dag tot dag’) en vervolgens gaat ieder stel zijn eigen camper in. De volgende ontmoeting ben je heel verrast dat je hetzelfde stel wéér tegenkomt (‘zó toevallig, zeg!’) en moet je even nadenken waar je deze mensen ook alweer eerder hebt gezien. Dit gebeurde vooral in Albanië, waar iedereen op weg naar Griekenland gaat en onderweg dezelfde ‘hotspots’ van Albanië wil bezoeken. 

Ten slotte de campervrienden: de mensen die precies de weg weten in onze Krokante camper (gigantisch ding hoor, je kan er in verdwalen), die koken in ons huisje bij gebrek aan een eigen kookplaat en waarmee we al enige parkeerplaats ontbijtjes gedeeld hebben. De kennismaking met het stel dat we nu een beetje als vrienden beschouwen begon met een briefje onder de ruitenwisser, toen we nog in Albanië waren. Dat briefje bleek geen boete te zijn, maar een uitnodiging voor een biertje. We hadden alleen een vrolijke zwaai met ze uitgewisseld, maar deze uitnodiging sloegen we niet af. Diezelfde avond waren wij namelijk ook in Tirana, waar het Duitse stel op de parkeerplek stond. 

Na een paar gezellige dagen Tirana met dit straatmuzikanten duo, genaamd Anna en Flo, zijn we beide een andere richting uitgegaan. Aangezien het goed klikte met elkaar, spraken we een paar weken later weer af in de haven waar de boot naar Corfu vertrok. Dat mondde uiteindelijk uit in vier ontzettend leuke dagen wandelen op Corfu, met z’n vieren. De campers – de ene genaamd Rusty en de ander de Krokante Kamper – bleven ondertussen elkaar gezelschap houden op het vasteland. Ik ben er vrij zeker van dat ook zij dikke vrienden zijn geworden en voor elkaar een oogje in het zeil hielden tegen diefstal. 

Meer mensen zijn voor maanden op de weg

Het fijne aan langer onderweg zijn, is dat we steeds meer mensen tegenkomen die ook langer onderweg zijn. Meer jonge mensen in kleine, simpele busjes en minder pensionado’s in grote gevaartes waarmee ze net buiten het seizoen nog even een paar weken naar Slovenië op vakantie willen. We raken steeds verder van Duitsland en Zwitserland af, waar de meeste campertoeristen vandaan lijken te komen. Dat betekent dat de camperaars die we nu tegenkomen vaak enkele maanden tot jaren op reis zijn (ook met kleine kinderen!). Ze staan daardoor meer open om contact met anderen te maken, is onze theorie. Al die maanden alleen maar met z’n tweeën kletsen is ook zowat. 

Overigens is het voor ons een primeur om gezamenlijk nieuwe mensen te leren kennen. Voorheen was onze relatie een mengsel van twee verschillende levens, met eigen huis en eigen vriendschappen. Voor vrienden van Thijs was ik ‘de vriendin van Thijs’ en andersom gold hetzelfde. Nu leren mensen ons kennen als een stel en hebben we het ineens over anderen in de trant van: ‘Hoe gezellig vonden we dit? Willen we nog eens met ze afspreken? App jij of app ik?’ 

de voordelen van nieuwe vrienden

Voor ons humeur werkt het in ieder geval uitstekend om af en toe een praatje aan te gaan met andere mensen. Het is heel makkelijk om met zijn tweeën in een afgesloten bus te blijven zitten boeken lezen en series kijken en ook daar genieten we van zo nu en dan, maar dat hoeft niet voor een lange periode. Ik vond het heerlijk om te merken dat Thijs tijdens het wandelen op Corfu honderduit praatte tegen Anna en Flo, terwijl ik soms weinig zeg tijdens het wandelen, veel om me heen aan het kijken ben en ondertussen wel geniet van wat geklets om me heen. Zelf vond ik het fantastisch om koffie te zetten voor nóg iemand dan alleen voor mezelf, aangezien Thijs geen koffie drinkt. De grote koffieliefhebber Anna wordt daarentegen bere-enthousiast van een koffietje bij het ontbijt. 

Nu eens afwachten of we deze leuke Duitsers nog eens kunnen ontmoeten. Op dit moment zijn wij op weg naar het zuiden van de Peloponnesos, om daarna waarschijnlijk richting Athene en Thessaloniki te rijden. Zij doen het rustiger aan en gaan langzamerhand op weg naar Kreta om daar te overwinteren. Met half januari als terugkeertijd in Nederland, denken we (helaas) al enigszins na over de reis naar huis: wintersport op de weg terug, ja of nee? De boot pakken en via Italië terugreizen? Gaan we Istanbul nog halen als we lekker relaxed willen blijven reizen? We gaan het zien!

De mooiste zonsondergangen tot nu toe: Lefkada, schiereiland in Griekenland
Wandelen op Corfu
Griekse kapper in actie; 2 maanden op reis vieren met taart; mountainbiken op Lefkada; Thijs inmaken met Backgammon; kamperen langs de weg

5 gedachten over “Welkom in de camper friendzone

 1. Hej Hedwig en Thijs,
  Op reis krijg je vaak de meest bijzondere contacten is onze ervaring.
  Geniet ervan!! Soms is het voor een korte periode maar er kan ook vriendschap
  uit groeien.
  Groetjes Obe en Afra

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s