Regels zijn er om overtreden te worden

Luister het volgende nummer tijdens lezen voor de echte Balkan-sfeer:

https://open.spotify.com/album/1kM7dhpWmdWdkVU2zZLlEb

Als je in een willekeurige straat in Albanië om je heen kijkt, zie je minstens drie koffiebarretjes waar – voornamelijk mannen – van een goede espresso genieten. Ze kletsen wat met elkaar en twee uur later zitten ze er gerust nog. In de parken zien we groepjes met elkaar schaken, backgammon en domino spelen. Overal heerst een uiterst relaxte sfeer en op een minstens zo soepele en relaxte manier gaan de Albanezen met regels om. Een paar voorbeelden, van verkeersregels tot coronamaatregelen, waar wij als Nederlandse op-tijd-komers en nette regelfascisten verrast over waren.

Als eerste – en belangrijkste voor ons als rijders van de krokante camper – de verkeersregels. Langs elke weg stikt het hier van de borden die een snelheidslimiet aangeven. Op grote billboards staat in zowel het Engels als het Albanees aangegeven dat je de regels en de rode lichten moet respecteren. Maar het lijkt niet te helpen. Waar je 40 mag, rijdt iedereen gerust 60 en als er wegwerkzaamheden zijn waar je volgens de borden flink vaart moet verminderen, trekt niemand daar zich iets van aan. Het enige wat zeer effectief werkt zijn de drempels. De enorme asfalthopen doemen zonder waarschuwing op, hebben geen witte strepen om aan te geven dat het een drempel is en zijn zo hoog dat je gelijk kan terugschakelen naar de twee – hoewel de eerste versnelling ook vaak voorkomt.

Op een rotonde gelden overigens helemaal geen regels en dat werkt uitstekend. Het is vergelijkbaar met de kruispunten in Groningen, waar alle fietsers tegelijk over mogen steken en waar mensen elkaar in het midden van het kruispunt afwachtend zitten aan te kijken wie er nou voor de ander mag. Altijd loopt dat goed af, net zoals op de rotondes hier in Albanië. Auto’s rijden de rotonde op zodra er een gaatje ontstaat. Er bestaan verschillende banen, maar niemand lijkt daar rekening mee te houden. Wanneer je de rotonde af wilt wurm je je tussen de auto’s door naar de juiste weg. Het mooie is dat er niemand agressief gaat toeteren en iedereen elkaar juist de ruimte geeft om in- en uit te voegen op zo’n rotonde.

Dan heb je nog de verrassende rechterbaan van de weg. In vrijwel heel Europa geldt die als een baan waar langzamer verkeer rijdt, zoals vrachtwagens en krokante campers. Hier gebruiken ze de rechterbaan als stopbaan. Auto’s gooien hun waarschuwingslichten aan, gaan stilstaan om mensen af te zetten of op te pikken en de auto’s die er achter zitten moet er omheen slalommen.

Free walking Tour

In Tirana deden we een free walking tour door de stad, waar de gids ons een verklaring vertelde voor alle chaos op de Albanese wegen. Lange tijd – zo’n 45 jaar – was de dictator Hoxha aan de macht in Albanië en deze man zorgde voor een zeer streng communistisch regime. Mensen hadden geen eigen auto en als je je probeerde te verplaatsen naar een andere stad of als je je uitsprak tegen de communistische partij werd je gevangen genomen. Na Noord-Korea was Albanië het meest afgesloten land ter wereld.

Toen in 1991 het communistische regime viel en plotsklaps de economie in Albanië zich opende, kwamen er auto’s op de markt. Auto’s die mensen heel graag wilden hebben, om te laten zien dat ze succesvol waren. Iedereen schafte een auto aan, maar een systeem om te leren autorijden en een rijbewijs te halen was er nog niet. Inmiddels zijn er autorijscholen, stikt het van de winkels met autobanden, zie je om de haverklap een tankstation (waar je ook altijd koffie kan drinken 😉), maar rijdt de oudere generatie dus zonder rijbewijs in een auto.

Coronaregels

Ook in het kader van corona gelden er natuurlijk wat regels in Albanië. In de winkels en supermarkten staat aangegeven dat je een mondkapje moet dragen, maar niemand heeft er één op en ook het personeel in de winkel heeft een mondkapje op de kin hangen. Toen we probeerden om in Tirana een barretje op te zoeken met een Duits stel dat we ontmoet hadden, kwamen we er om half 11 achter dat om 11 uur alle bars zouden sluiten. ‘Maar maak geen haast, het zal wel een beetje meevallen’, vertelde een serveerster ons met een knipoog. Ze nemen het er niet zo nauw mee, dat is duidelijk.

Ten slotte de kerken en moskeeën. In Albanië is 60% van de bevolking Islamitisch, maar als je ze vraagt of ze ooit zijn gaan bidden in een moskee zal 90%  van deze groep ‘nee’ antwoorden, aldus onze gids in Tirana. Albanezen zijn vrij liberaal en ook in een christelijke kerk gelden geen strenge regels. Hoewel er wel een bordje staat dat je niet met blote schouders en knieën naar binnen mag, moest ik me daar niet te veel van aan trekken. Zelfs de priester had eens gezegd dat je gewoon met een jurkje binnen mag lopen.

Na vier nachten Tirana (langste dat we ergens zijn gebleven!) laten we deze gezellige, drukke stad morgenochtend achter ons, om verder te rijden naar het zuiden van Albanië. Als eerst gaan we naar het stadje Berat, dat Unesco werelderfgoed is en waar een mooi kasteel te zien is.  Om daarna rustig door te tuffen naar wat plekken aan de kust. Voorlopig vermaken we ons nog wel in het land van weinig regels en hoge drempels!

Bevalt best goed, dat camperleventje:
Tirana:

3 gedachten over “Regels zijn er om overtreden te worden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s