Hoe alles wat we nodig hebben in de Krokante camper past

Bovenop een berg, ergens in Kroatië, staan we langs de kant van de weg geparkeerd om een nacht door te brengen. We zitten voor de verandering binnen omdat het nogal koud en winderig is buiten. Kaarsjes aan, op de achtergrond wat relaxte muziek. Thijs leest een boek en ik begin een volgend verhaaltje te typen.

Na een aantal vragen van voorbijgangers, vrienden en familie over hoe we alles geregeld hebben in onze schattige en compacte camper kwam ik op het idee om dat eens op een rijtje te zetten. Dus na het lezen van dit verhaal weet je hoe wij water drinken, douchen en eten maken. Super interessant, toch?

Kletsen met medecamperaars

Voor sommigen is het zelfs hét onderwerp van gesprek. Thijs interesseert zich tegenwoordig mateloos voor campers en alle toeters en bellen die eraan kunnen zitten. En onze buren op camperparkeerplekken zitten vaak in reuzegrote gevaartes die van alle gemakken voorzien zijn. Daar praten ze graag over. Zo komt een Nederlandse man uit zijn enorme grijze bus gerold op een parkeerplek in Ptuj, Slovenië. Achterop zijn camper twee vouwfietsjes en mevrouw zit rustig te puzzelen. De pensionado heeft een cowboyhoed op en crocs aan de voeten en komt op ons af gelopen, terwijl we een spelletje spelen voor de camper.

Man: “Staan jullie hier al lang?”

Hedwig: “Nee, vandaag aangekomen.”

Man: “Ah, en morgen weer verder op pad? Wij zoeken namelijk nog een plekje hier. We staan nu op een onofficiële plek.”

Oké, je wilt gewoon weten wanneer we weer ophoepelen. Zeg dat dan.

Er volgt een korte uitwisseling over onze reizen en de aankoop van campers.

Thijs: “Mag ik vragen hoeveel hij kostte?”

Man: “Ja dat mag. Deze kostte een ton. Maar dan heb je ook een super deluxe. Ik heb er een waterfilter in met UV-lamp en xenongas. Want ja, volgend jaar gaan we wel naar Perzië. Ben je een beetje thuis in de elektrotechniek? Mijn camper is dus uitgerust met een 200 Ampère lithium ion accu. Verder heb ik er verhoogde schokdempers op en een op hoogte verstelbaar bed. Wil je dat zien?

Ik kijk inmiddels verveeld in het rond, maar Thijs lijkt dit verhaal nog wel interessant te vinden.

Man: “Onze eerste camper was ook vrij simpel hoor. Hier heb ik m’n hele leven hard voor gewerkt. Gaan jullie trouwens nog door Bosnië?”

Wij: “Ja, dat was wel het plan.”

Man: “Nou, wij reden dus langs dorpjes in Bosnië waar alle huizen zijn verlaten door de christenen. Dat is wel een somber gezicht hoor. Wat zo’n oorlog teweeg kan brengen en wat mensen elkaar aandoen. Maar ja, wat doe je eraan hè?”

En daarmee breiden we een einde aan dit gesprek. Dit was de verkorte versie (helaas).

Hoe hebben wij dat geregeld?

Ondanks het relatief kleine formaat van onze camper, past er veel in. Dus zoals beloofd, hierbij een lijstje aan dingen waarvan wij heel goed voorzien zijn.

 • Slapen: Wat overdag een bank is, klap je ’s avonds uit tot bed. Jammer genoeg niet in hoogte verstelbaar, maar we slapen er heerlijk op. Om te kunnen douchen gaan we af en toe op een camping staan, maar meestal zoeken we (gratis) parkeerplekken via de app Park4Night. Soms zijn daar wat voorzieningen zoals een kraantje of douche, maar de meeste zijn gewone parkeerplekken in het bos of bij een kerkje waar verder niks te vinden is, behalve een enkele, enorme camper. Wij snappen er niks van waar al die hippe, kleine busjes zijn gebleven met jonge mensen die de wereld over reizen. Instagram staat er vol mee, maar wij zien alleen onszelf (ha-ha). Dus wie de gouden tip heeft waar andere kleine busjes staan, krijgt een kaartje uit Verweggistan.
 • Water: Met de 45 liter watertank kunnen we zo’n 4 a 5 dagen drinken en koken zonder bij te vullen. Het vieze water belandt via een gootsteentje in de ‘grijswatertank’, die een stuk kleiner is en regelmatig geleegd moet worden. Op sommige parkeerplekken zijn daar speciale putten voor, waar we de camper boven zetten. Kraantje open aan de onderkant van de auto en plassen maar!
 • Eten: in verschillende potten en in een kastje staan onze voorraden pasta, havermout, koekjes en dergelijke. We koken op een kookstel met twee pitjes. Die werkt als een malle, maar we hebben nog geen idee hoe we erachter komen dat het gas bijna op is. Daar komen we vanzelf achter. Verder is er een kleine koelkast, die alleen werkt wanneer we op een camping aan de stroom staan. Dus er liggen nog twee koelelementen in voor als de koelkast niet aan de stroom staat. Deze blijven alleen maar twee dagen echt koud en om ze weer in te vriezen moeten we naar een camping. Dat willen we helemaal niet en bovendien zijn de meeste campings binnenkort dicht omdat het seizoen over is. Dus wie de gouden tip heeft hoe je koelelementen invriest zónder camping, krijgt ook een kaartje uit Verweggistan.
 • Wc: Een portable wc’tje die in de camper zat hebben we er voor vertrek uit geknikkerd, omdat deze veel ruimte innam. Nu gaan we dus in het wild, op een tankstation of op een ander openbaar toilet.
 • Douche: Daar zijn hele creatieve oplossingen voor te verzinnen. Onze favoriet tot nu toe is om naar de boulderhal te gaan (in Graz was de grootste boulderhal van Oostenrijk), daar lekker te klimmen en dan van de douche gebruik te maken. Dus mocht je eens willen douchen in Oostenrijk: gewoon naar Graz gaan. Met 8,50 p.p. heb je een mooie regendouche en kan je ook nog eens klimmen. Verder hebben we nog een ‘solar douche’ bij ons. Die zak vul je met water, laat je in de zon hangen en aan het eind van de dag kan je warm douchen (zie foto’s). Aanrader!
 • Warmte: gelukkig is het nu nog niet zo koud dat we een verwarming aan willen. Je gelooft het bijna niet, maar hij is er wel! Op gas kunnen we de krokante camper warm stoken. Moeten we nog uittesten dus. Tot nu toe hebben we een keer een kampvuur gemaakt in onze bbq, ook lekker warm.
 • Licht: Eigenlijk hebben we voornamelijk kerstverlichting en kaarsen. Heel gezellig en je kan nog net zien wat je eet. Binnen in de camper hangen een paar felle, ongezellige lampen om te gebruiken bij koken en lezen.
 • Privacy: is er niet, tenzij je Thijs langs de kant van de weg laat staan. Hoewel, er zijn gewoon héle mooie gordijntjes om met z’n tweeën heel veel privacy te hebben.

Goed geregeld, al zeg ik het zelf.

Weetjes van de week

 • De Una rivier in Bosnië is raftbaar én drinkbaar. Je kan er van watervalletjes af varen en ondertussen het schoonste rivierwater van Europa drinken. Een waar paradijs.
 • Er zijn heel veel zwerfhonden in Bosnië. In ieder geval op onze camping. Maar, ze zijn heel lief en zien er gezond uit!
 • In Zadar zit een zee-orgel verstopt in de straatstenen. De golven die tegen de boulevard aan slaan zorgen voor een lekker melodietje aan zee.
 • Het Sloveens, Kroatisch en Bosnisch zijn andere talen, maar stiekem lijken ze best wel op elkaar. Zal wel iets met de geschiedenis te maken hebben. Dankjewel = Hvala. Goedendag = Dober dan.
 • Op de grens tussen Bosnië en Kroatië rijdt veel politie rond op zoek naar Afghaanse vluchtelingen. Onze camper werd ook in alle hoeken en gaten gecontroleerd op mensensmokkel.

Douche uitpakken, vullen en douchen maar!

Hoe alles in de krokante camper past

Ten tijde van uploaden van dit verhaal, zijn we aangekomen in Zadar (foto linksonder), waar ik in de haven WiFi heb gevonden

9 gedachten over “Hoe alles wat we nodig hebben in de Krokante camper past

 1. Mooi verhaal 👌Leuk om te lezen hoe jullie alles doen in de camper. Wat zijn jullie al ver weg 😮 ben benieuwd naar jullie volgende avonturen 😁

  Like

 2. Ah de praktische tips! Nu ben ik ook wel benieuwd of er ook dingen zijn die jullie eigenlijk missen omdat die niet in de camper passen… En ik doe een poging voor dat kaartje uit Verweggistan: Er zijn toch ook hostels waar je met je camper kan staan? Dan kun je alles opladen wanneer het campingseizoen voorbij is 🙂

  Like

 3. Met verbazing en trots lees ik jullie avonturen. Wat een spannende gebeurtenissen en ik vraag me af of je na dit avontuur weer gewoon kunt wennen aan het huisje boompje beestje leven. Voorlopig geniet van dit spannende gebeuren en kijk uit naar de volgende verhalen
  Liefs en een dikke tuut van mij.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hoi Hedwig (en Thijs),

  Ga maar eens kijken langs de kust in Galicië of Portugal. Daar zijn veel ķrokante campers onderweg. Jonge lui met surfplanken, honden en dergelijke. Ik wil een kaartje uit Kosovo🙂

  En hoe vries je een koelelement in? Ga eten in een leuk tentje of snackbar en vraag of je ze ff in de vriezer kan leggen. Zeg gewoon dat je ze na x uur komt ophalen
  Hiervoor wil ik een kaartje uit Montenegro😁

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s